Rolstoelvriendelijk WestFries Museum

01 Januari 2023 sluiten de deuren van het WestFries Museum.

Waarom?

De panden zijn honderden jaren oud en hebben een hele geschiedenis achter zich.

Aan de voorkant zien we 3 gebouwen, maar eigenlijk zijn het er meer verstopt achter de muren.

Op de foto hieronder zie je de 3 gebouwen die aan de binnenkant samen 1 museum gaan worden .

Nu is de tijd aangekomen om de panden te verstevigen en samen te voegen tot 1 goot museum.

Aan de buitenkant zullen de bezoekers er weinig van mee krijgen, maar in de panden gaat er veel gebeuren.

Het Westfries Museum wil graag dat iedereen zich welkom voelt. Helaas is het monumentale gebouw, samengesteld uit meerdere 17e- en 18e-eeuwse panden, op dit moment nog slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift.

Dit gaat veranderen. De bedoeling is dat in waarschijnlijk de tweede helft van 2025 het museum weer open gaat en dat de verbouwing er voor gezorgd heeft dat mensen met een fysieke beperking bijna 90% van het hele museum kan  bekijken. Waarom maar 90%? Omdat de panden het niet toelaten om overal liften te plaatsen of andere voorzieningen om die overige 10% te kunnen bereiken.

Heel veel instanties zijn al betrokken (geweest) bij het vormgeven van de nieuwe plannen, zoals de gemeente Hoorn, Rijksmonumenten zorg en ongehinderd.nl.

Toch zijn er op verschillende punten nog kleine details die mogelijk zijn vergeten en daarom zijn er verschillende werkgroepen gevormd. Elke werkgroep praat over de thema van hun groep.

Wij zijn werkgroep Toegankelijkheid.

De groepsleider is Anemarie, zij is 1 van de vele medewerkers van het museum die heel erg betrokken is bij de verbouwing. Verder is Sharon de persoon die veel met senioren werkt en daar over mee denkt. Sandra doet mee, omdat zij visueel beperkt is en een museum op een hele andere manier beleefd. Onze stadsdichter Levi zit in de groep omdat hij met mensen werkt die op het speciaal onderwijs zitten. Mij is gevraagd vanuit Rolstoelvriendelijk Hoorn om mee te praten en mee te denken.

Namens de werkgroep vraag ik aan jullie om met mij/ons mee te denken over de volgende vraag:

Waar zou het WestFries Museum aan moeten denken als jij op bezoek komt (met vrienden of familie)?

Deze vraag gaat niet over thema’s die ze gaan of moeten organiseren, maar over gebouw technische zaken, zoals een lift, drempelvrije in- en doorgangen en invalide toilet.  

Stuur je idee naar wfm@rolstoelvriendelijk-hoorn.nl en de werkgroep gaat er mee aan de slag.

Op de foto: Met de mooie sjaal Annemarie, naast haar Sharon, Michael in de rolstoel, Op de bank Sandra, met haar beste vriend Lord als begeleider aan haar voeten & Teddy de beer en daarnaast stadsdichter Levi Noë.

You may also like...