Veel gestelde vragen

Als het aankomt op vragen over welke mogelijkheden de gemeente Hoorn biedt, dan is dat soms voor mensen niet altijd duidelijk. Ook voor Rolstoelvriendelijk Hoorn is het soms goed zoeken hoe het geregeld is in sommige onderwerpen.

Doormiddel van deze veel gestelde vragen overzicht, hoop ik jou als bezoeker te kunnen helpen.

Staat er nou een onderwerp niet bij? Stuur dan een email en wie weet komen we er samen uit.

Stuur de mail naar: info @ rolstoelvriendelijk-hoorn.nl en ik zal je zsm antwoorden.

Parkeren in Hoorn

In de gemeente Hoorn kan iedereen gratis parkeren, echter dit geldt niet voor de binnenstad van Hoorn.

In de binnenstad zijn er verschillende parkeergebieden:

  1. betaald parkeren op plekken zoals Pelmolen pad, Vale Hen, parkeergarage 't Jeudje & parkeergarage Schouwburg 't Park. Let op! Gemeente Hoorn maakt gebruik van scanauto's, dus betaal netjes bij de betaalpaal of via je parkeer app.
  2. Parkeergebied voor vergunninghouders. Dit zijn vaak plekken bestemd voor bewoners of ondernemers van de gemeente Hoorn.
  3. Invalide parkeerplekken. Deze zijn gereserveerd voor bewoners en bezoekers met een gehandicapten parkeerkaart (GPK). Voertuigen met een zichtbare GPK parkeren gratis.

Meer over parkeren in Hoorn vindt je op https://www.hoorn.nl/Menu/Parkeren.html

Het digitaliseren van de GPK geldt alleen voor mensen die in Hoorn wonen en in het centrum van Hoorn willen parkeren.
De Hoornse GPK Houders mogen dan op alle mogelijke parkeerplaatsen parkeren (betaalde, vergunninghouders, gehandicapten….) zonder te hoeven betalen.
Zij kunnen gescand worden door de scanauto.

Er komen een aantal nieuwe invalidenparkeerplaatsen bij in het centrum, want mensen van buiten Hoorn mogen met een papieren kaart alleen op gehandicaptenparkeerplaatsen staan.

Ook voor mensen uit Hoorn geldt dat de papieren GPK blijft gelden buiten het centrum van Hoorn op invalidenparkeerplaatsen, zoals bijv. bij het ziekenhuis.
Die worden niet door de scanauto gescand, maar er kan natuurlijk wel op het plaatsen van de kaart achter het raam gecontroleerd worden.

Op de persoonsgebonden GPK kan 1 kenteken (van een mantelzorger) tegelijk digitaal geregistreerd worden.

Voorbeeld: Een Hoornse GPK registreerd digitaal 1 voertuig om in de binnenstad te parkeren.
Echter door reden X gaat de GPK houder met een ander voertuig naar de binnenstad, dan is het mogelijk om het kenteken van voertuig 2 tijdelijk te registreren.

Je kunt dus wel makkelijk digitaal switchen van kenteken, maar het blijft toch een handeling waar je van tevoren over na moet denken.

Meer info op de website van de gemeente Hoorn
https://www.hoorn.nl/parkeren-gehandicaptenparkeerkaart